Städdag på Gerdas Äng

Byalaget och Vägföreningen ordnar städdag på Gerdas Äng. Vi hjälps åt att snygga till på ängen och sen grillar vi korv och har trevligt tillsammans.


VI HAR EN ALLDELES fantastisk plats i Jonstorp som vi ska värna om. Där vajar vimpeln i flaggstången eller flaggan när det är flaggdag. En plats som används till Jonstorpsdagen, midsommarfest och Halloweenaktivitet. Där spelas det fotboll och volleyboll på sommarkvällar. Under sommaren leker dagisbarnen kurragömma och letar saker på ängen. När terminen börjar på hösten kommer alla skolbarnen och samlar löv och fikar. Med andra ord en viktig plats som berör alla i Jonstorp. Gammal som ung.

HöganäsKommun ägermarken somsköts av Vägföreningen i Jonstorp. Det finns en skötselplan med rekommendationer om hur ängen ska skötas. I Byalaget har vi konstaterat att den planen inte följs. Det innebär att ängen sakta men säkert förvandlas till ”Gerdas skog” om vi inte gör något åt det.Vi har nu inlett diskussioner med Kommun och Vägförening om detta.

Målet är att ängen sköts enligt planen och att Vägföreningen får ordentlig ersättning för arbetet. I planen står det att gräset ska slås årligen och att gräset ska forslas bort. Ängen får inte vara bevuxen med vresrosor vilket är fallet idag. Träddungen ska hållas fri från sly vilket inte görs och tippning av trädgårdsavfall är inte tillåten.

Vad kan då vi Jonstorpsbor göra för att hjälpa till? Förutom att vi i Byalaget försöker förmå Kommun och Vägförening att ta sin del av ansvaret föreslår vi en städdag höst och vår för att vårda ängen.

På städdagen ska vi:

• Ta bort sly för att förhindra att ängen växer igen
• Ta bort gräs runt bänkar, stenar m m.
• Snygga till bänkar och skylt på ängen

Den första städdagen håller vi den 17 oktober.

Varmt välkomna!

Britt-Marie Bertilsson